Bijzondere verhalen

Medema viert 40 jaar innovatie en prestatie!

Een mijlpaal! Medema viert haar 40-jarig bestaan. Laten we even stilstaan bij deze gelegenheid. In een boeiend gesprek delen Klaus Smedegaard, General Manager bij Medema, en Jan Bill Henschke, Export Manager bij Medema, inzichten over het ontstaan van de Minicrosser, behaalde mijlpalen en natuurlijk de succesvolle samenwerking met RevaMed.

Tekst: Mariken Schoenmakers // november 2023

Gefeliciteerd met het 40-jarig jubileum van Medema! Kan je ons wat vertellen over de oorsprong en de oprichting van Medema?
Jan: “In zijn oorspronkelijke vorm begon het bedrijf in de jaren zeventig, en de naam was destijds Heisteel. In die tijd produceerde het grote plaatwalsmachines voor zware industriële productie. Door herstructurering van het bedrijf eind jaren zeventig / begin jaren tachtig werd het een metaalwerkplaats.

De eigenaar, de heer Henrik Breum, een ingenieur van beroep, kreeg een uitdaging – of het nu een familielid of een goede vriend was, dat is vergeten. Maar de uitdaging was dat deze persoon gehandicapt was en er geen alternatief was voor een handbewogen rolstoel. Dus dacht hij, hoe moeilijk kan het zijn om een machine te maken die een persoon rond kan brengen. Mr. Henrik Breum slaagde en de rest is geschiedenis.

In 1983 fuseerden vier kleine Noorse bedrijven, waaronder Medema, tot de Medema Group. Minicrosser werd geïntroduceerd en groeide gestaag in Noorwegen. Tegen 2002/2003, met de pensioenplannen van de heer Henrik Breum, werd Minicrosser samengevoegd met Medema om het voortbestaan als een Deens merk en product te waarborgen.

Het behoud van onze fabriek in Europa, specifiek in Denemarken, is altijd van essentieel belang geweest voor Medema. Dit is meer dan alleen een zakelijke keuze; het is het bewaren van een essentieel deel van onze identiteit en ziel. Bij Medema koesteren we dit aspect met trots. Het feit dat we lokaal blijven, stelt ons in staat om onze klanten de persoonlijke aandacht te blijven bieden die kenmerkend is voor onze service.”

Welke belangrijke mijlpalen heeft Medema bereikt tijdens deze 40 jaar?
Klaus: “Een bijzonder trots moment voor Medema is de mogelijkheid als bedrijf in Denemarken om zelf onze scootmobielen te ontwikkelen en te testen. Deze zelfstandige benadering stelt ons in staat onze Minicrosser van binnenuit te begrijpen en te perfectioneren. Het feit dat we ons product volledig kennen, komt direct voort uit het feit dat we het zelf creëren. Dit vormt de kern van onze toewijding aan kwaliteit en klanttevredenheid.

Een significante mijlpaal is de uitbreiding van onze productrange, waarbij we naast Minicrosser scootmobielen ook elektrische rolstoelen hebben toegevoegd. Dit heeft ons aanbod aan mobiliteitsoplossingen aanzienlijk vergroot en aangepast aan diverse behoeften.

Een cruciale mijlpaal voor Medema is ongetwijfeld de erkenning in de markt dat wij de allerbeste scootmobiel produceren. Wanneer je aan iemand in de mobiliteitsmarkt vraagt welke scootmobiel als de beste wordt beschouwd, zal steevast het antwoord zijn: de Minicrosser van Medema. Deze unanieme erkenning getuigt van onze voortdurende inzet voor uitmuntendheid en onderstreept de reputatie die we hebben opgebouwd als toonaangevende producent van hoogwaardige mobiliteitsoplossingen.”

Hoe heeft de technologie op het gebied van scootmobielen zich ontwikkeld sinds de oprichting van Medema?
Klaus: “Op technologisch vlak heeft de Minicrosser aanzienlijke verbeteringen doorgevoerd. Een opvallende verbetering betreft de displays, die nu geavanceerder zijn en meer gebruiksgemak bieden aan de gebruiker. Verder is de actieradius vergroot, waardoor gebruikers nu over een grotere afstand kunnen reizen zonder de noodzaak van opladen. De accutechnologie is ook aanzienlijk verbeterd, wat resulteert in een efficiënter en duurzamer gebruik van de scootmobiel. Daarnaast is de verlichtingstechnologie van de Minicrosser nu geavanceerder en efficiënter, waardoor niet alleen de zichtbaarheid maar ook de veiligheid van de gebruiker is verbeterd.”

Welke veranderingen in de behoeften en voorkeuren van klanten heb je in de loop der jaren opgemerkt?
Jan: “Een opvallende trend is de groeiende vraag van de particuliere markt naar gepersonaliseerde en unieke versies van scootmobielen. Klanten zijn bereid extra te investeren om een scootmobiel te verkrijgen dat volledig aan hun eigen smaak en behoeften voldoet. Individualiteit is hierbij van groot belang, en mensen verlangen naar een scootmobiel die niet alleen functioneel is maar ook een weerspiegeling is van hun persoonlijke stijl, los van de massa.

We merken ook dat de vraag naar heavy-duty (HD) versies toeneemt, aangezien mensen in het algemeen groter en zwaarder worden. Momenteel bieden we een oplossing voor een gebruikersgewicht van 250 kg. Bij Medema zijn we ons bewust van deze verschuiving en richten we ons momenteel op het verkennen van de mogelijkheid om een scooter te ontwikkelen die een gewicht van maximaal 300 kg kan dragen. We zijn echter nog niet op dat punt als standaardoplossing.”

Kan je ons wat achtergrondinformatie geven over hoe de samenwerking tussen jou en Peter van Zonneveld tot stand is gekomen?
Jan: “De samenwerking tussen Minicrosser en Nederland vond haar oorsprong bij een lokale dealer in Nederland rond 1998. In 2002 nam RvS (Richard van Seenus) de rol van groothandel op zich en lanceerde het merk Minicrosser op de Nederlandse markt. In 2009, toen Peter van Zonneveld directeur werd bij RvS, maakte ook hij kennis met Minicrosser. De samenwerking kreeg verdere vorm, en vanaf 2014 ging RvS over in RevaMed, waarbij ook de samenwerking met Medema werd voortgezet.”

Wat zijn enkele van de kernwaarden en doelstellingen die jullie delen en die hebben bijgedragen aan een langdurige samenwerking gedurende deze jaren?
Klaus: “Onze samenwerking is gebaseerd op openheid, wederzijds begrip en vertrouwen. We streven ernaar om elkaar te begrijpen en te ondersteunen, altijd op zoek naar oplossingen die voor beide partijen bevredigend zijn. Een gedeelde toewijding aan het aanbieden van kwaliteitsproducten vormt de kern van onze gezamenlijke doelstellingen. Het verlangen om producten van hoge kwaliteit te leveren, draagt bij aan het succes van onze samenwerking en versterkt onze gezamenlijke inzet voor klanttevredenheid.”

Kan je enkele succesverhalen delen die voortkwamen uit de samenwerking met RevaMed?
Jan: “RevaMed handelt altijd namens ons, waardoor we nooit vragen van eindgebruikers uit Nederland krijgen. Dit feit alleen al geeft aan dat onze samenwerking effectief is. De markt is zich ervan bewust dat ze altijd bij RevaMed terecht kunnen met vragen over Minicrosser, aangezien RevaMed deze productlijn net zo passievol belichaamt als Medema zelf.

Maar ook de mogelijkheid van het veilig bevestigen van een kinderzitje op de Minicrosser is inmiddels een begrip geworden in de markt. Er is duidelijk vraag naar in de markt.”

Welke belangrijke lessen heb je geleerd tijdens de reis van 40 jaar met Medema in de scootmobielenindustrie?
Jan: “Dat het vaak om de prijs en de eenvoud gaat. Wij, bij Medema nemen we een andere weg, niet de makkelijkste maar wij gaan voor kwaliteit, niet voor een goedkoop product, want dan heb je geen Minicrosser.”

Hoe zie je de toekomst van Medema in de komende jaren?
Klaus: “Natuurlijk streven we naar voortdurende ontwikkeling en optimalisatie van de Minicrosser. We hebben tal van boeiende nieuwe ideeën die we graag willen verwezenlijken in de toekomst.”

Dit is de Minicrosser.

De combinatie van ambachtelijke bouwkwaliteit, unieke opties en een fenomenaal rijcomfort maakt de Minicrosser scootmobielen uit Denemarken ongeëvenaard in hun klasse.

De Minicrosser scootmobielen bieden niet alleen een ongekende rijervaring, maar zijn met hun indrukwekkende design en moderne kleurstelling nadrukkelijk aanwezig op de weg. De Minicrosser is er voor wie alleen de beste scootmobiel goed genoeg is…

Deel dit bericht

Blijf op de hoogte

We houden je graag op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen en rondom RevaMed. Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief!